Zvyšky ropnej škvrny v rieke Poprad zachytili v poľskom Leluchowe

18.08.2005 Stará Ľubovňa

Čirč 18. augusta (TASR) - Zvyšky ropnej škvrny, ktoré sa po stredajšom rannom úniku do rieky Poprad nepodarilo zachytiť na území Kežmarského a Staroľubovnian...
Čirč 18. augusta (TASR) - Zvyšky ropnej škvrny, ktoré sa po stredajšom rannom úniku do rieky Poprad nepodarilo zachytiť na území Kežmarského a Staroľubovnianskeho okresu kvôli vysokej a prudkej vode, zlikvidovali neskoro večer v poľskom Leluchowe.

\"Išlo o malé množstvo, keďže takmer všetko sme zachytili na norných stenách na slovenskom toku rieky, \" povedal dnes ráno pre TASR riaditeľ závodu Povodia Dunajca a Popradu Anton Baláž. Zdôraznil, že vodohospodári vybudovali norné steny v Starej Ľubovni a na havarijnom profile v Čirči, kde vytvorili aj priehradovú stenu a spoločne s hasičmi pomocou perlitu likvidovali ropné látky z hladiny. Silný prúd vody však hrádzu deformoval.
Podľa pracovníka dispečingu Hasičského a záchranného zboru v Prešove informovali o tom vzápätí poľskú stranu a štáb zásahu z Čirča sa presunul do Leluchowa. Krátko pred polnocou sa slovenskí hasiči mohli vrátiť k svojim jednotkám.
Dnes o deviatej hodine zasadne v Starej Ľubovni krízový štáb. Podľa A. Baláža začnú postupne sťahovať a čistiť techniku. Brehy Popradu budú naďalej monitorovať so Slovenskou inšpekciou životného prostredia.
K úniku nezisteného množstva ropných látok došlo v stredu skoro ráno zo spoločnosti Oktan v Kežmarku, ktorá prevádzkuje čerpacie stanice pohonných hmôt.
 

Vyberte región